Jedzenie na wynos to fantastyczne rozwiązanie, z którego od czasu do czasu korzystają praktycznie wszyscy. Dzięki rozwojowi transportu i usług teleinformatycznych, mamy szansę zamawiania jedzenia z naszych ulubionych punktów gastronomicznych. Już po kilkunastu minutach zamówiony posiłek jest dowożony pod wskazany przez nas adres.
Aby jedzenie, które zamawiamy było świeże i o odpowiedniej temperaturze restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przetrzymywane w specjalnych trzymających temperaturę torbach.
Gdzie restauratorzy pakują nasze posiłki?
Z dowozem można obecnie zamawiać potrawy praktycznie z każdej kuchni świata. Przez wzgląd na różnorodność, również metody ich pakowania są różne. Inaczej to wygląda w przypadku zup, inaczej w przypadku typowych fast-foodów, a jeszcze odmiennie jeśli mowa o obiadach. Właściciele lokali gastronomicznych wykazują się dużą kreatywnością w dopasowywaniu się do realiów. Najczęściej do pakowania żywności wykorzystuje się opakowania papierowe w różnych formach. Plastikowe opakowania aktualnie odchodzą do lamusa.
Dla większości osób oczywista jest przewaga, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ochronie środowiska.
Plastik rozkłada się powoli, negatywnie przy tymoddziałowując na otoczenie. Co innego papier, który całkiem szybko się rozkłada. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać wtórnemu użyciu, ale w przypadku papieru jest to znacznie bardziej skuteczne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego częstym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz użyteczne.
Wybór papierowych pudełek na produkty restauracyjne to nie tylko świadoma decyzja restauratorów.
Jest to również poniekąd nakaz. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej sektor gastronomiczny jest zobowiązany do zrezygnowania z plastikowych opakowań, a także wszelkiego rodzaju słomek, kubków czy mieszadełek. Wobec takich zmian legislacyjnych jedyną rozsądną alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zwykle stają na wysokości zadania oferując duży wybór opakowań o różnym(ch) zastosowaniu.
Papierowe opakowania – restauratorzy wspomagają walkę o lepszy klimat
Producenci opakowań papierowych starają się by ich opakowania spełniały wskazane normy jakościowe określone przez legislatorów. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które posiadają certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to także dowód, że przy ich wytwarzaniu nie poniosły szkody żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają za zadanie wspierać prowadzenie przez firmy zrównoważonej działalności. Uzupełniają się one z nowymi wymogami Brukseli.
Gospodarka to system naczyń połączonych z sobą. W związku z tym, jest zapotrzebowanie na producentów opakowań papierowych. Lokale gastronomiczne i wytwórcy opakowań często zawiązują sojusze. Producenci bardzo szybko potrafią dostosowywać swój profil działalności do zasad rynków, jak i do legislacyjnych niuansów.
Opakowania papierowe mają jeszcze jedną ważną cechę – z łatwością można wykonać na nich nadruk z znakiem firmowym knajpy. Dzięki temu wyglądają się ładnie dla oka.
Każdy z producentów opakowań powinien też dbać o to by pojemniki były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w trakcie transportu. Powinny również być stabilne i hermetycznie przechowywać zapakowaną w nich żywność.