Teraz trudno sobie zobrazować jakąkolwiek dziedzinę przemysłu spożywczego bez dobrych układów chłodniczych. Rezultat chłodniczy stosowany jest powszechnie – od prywatnych domów, aż do zaawansowanych procesów chłodniczych w przemyśle. To dzięki chłodniom oraz komorom chłodniczym półki sklepowe są pełne zawsze świeżych produktów spożywczych. Duże zakłady przemysłowe trudniące się produkcją żywności potrzebują wyjątkowo dużo przestrzeni o odpowiedniej temperaturze, żeby móc bezpiecznie produkować żywność. Rozwiązaniem jest wówczas chłodnictwo przemysłowe, czyli gałąź techniki trudniąca się wytwarzaniem i utrzymaniem właściwej temperatury w wyznaczonych miejscach. Można powiedzieć, że tego typu urządzenia funkcjonują w podobny sposób jak pompy ciepła. W jakich właściwie dziedzinach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są wymagane? Jak wyglądają urządzenia chłodnicze wykonane dla przemysłu?

Chłodnictwo przemysłowe w przetwórstwie mięsnym

Produkcja mięsa jest wymagającym rodzajem przemysłu spożywczego. Aby móc wytworzyć produkty mięsne spełniające szereg norm, i równocześnie będące bezpieczne do konsumpcji przez człowieka, niezbędne są systemy fachowego, szybkiego chłodzenia, a także zamrażania. Mięso jest artykułem bardzo czułym na zbyt wysokie temperatury otoczenia, przez co może szybko się zepsuć. Tego typu produkcja składa się z wielu faz, gdzie każdy z nich często wymaga innych temperatur. Dlatego zakłady produkujące mięso muszą posiadać zaawansowane technologie w dziedzinie chłodnictwa przemysłowego. Ponadto tego rodzaju układy muszą być zrobione z dobrej jakości stali nierdzewnej, gdyż w tym przypadku niezwykle ważna jest higiena. Na pewno każdy zakład przetwórstwa mięsnego musi zadbać o regularne przeglądy tego typu urządzeń, żeby mieć gwarancję, że będą one dobrze wykonane i nie ulegną awarii w najmniej odpowiednim momencie. 

Przemysł browarniczy – czy specjalne układy chłodnicze są niezbędne?

W czasie produkcji piwa niezwykle istotne znaczenie ma dokłądna regulacja temperatury na we wszystkich fazach jego tworzenia. Proces warzenia piwa wymaga wyjątkowo precyzyjnej regulacji temperatury już na etapie przygotowywania brzeczki, ale także podczas fermentacji, oraz końcowego chłodzenia. Także w tym przypadku duże znaczenie ma odpowiedniej jakości stal nierdzewna zapewniająca właściwe warunki higieniczne. Dużym zagrożeniem dla takich produktów jest bez wątpienia korozja. Również takie elementy jak zawory czy filtry powinny być dostosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi takimi jak amoniak i CO2. Instalując urządzenia chłodnicze należy zwrócić uwagę na ich ekonomiczne koszty eksploatacji i konserwacji. Nie można zapominać o regularnych przeglądach, które są bardzo istotne. 

Układy chłodnicze w przemyśle mleczarskim

Współczesny przemysł mleczarski bez wątpienia nie może się obyć bez nowoczesnych rozwiązań w zakresie schładzania żywności. Artykuły mleczarskie muszą mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę, w innym przypadku mogą nie nadawać się do spożycia. Cała produkcja opiera się na utrzymaniu odpowiedniej temperatury. Nie można zapominać, że tego rodzaju zakłady muszą dysponować urządzeniami zapewniającymi dobrze dopasowaną temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale również lodów, które są szczególnie wrażliwe na wzrost temperatur. Także w tym przypadku korozja może przyczynić się do kłopotów z zachowaniem dobrego poziomu higieny, dlatego wszelkie urządzenia chłodnicze powinny być zrobione ze stali nierdzewnej. 

Przemysł rybny – wysoka jakość dzięki dopasowanej temperaturze 

Wszystkie zakłady przetwórstwa rybnego powinny posiadać dobrze działające systemy chłodnicze gwarantujące najwyższą jakość artykułów. Tego rodzaju rozwiązania powinny znajdować się zarówno na statkach łowiących ryby, jak również na lądzie. Nie można zapominać, że szczególnie środowisko morskie ma szkodliwy wpływ na tego rodzaju systemy chłodnicze, dlatego bezwzględnie muszą być one wyprodukowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Takie systemy powinny być także wyposażone w opcję precyzyjnej regulacji temperatury ze względu na wyjątkową podatność owoców morza na jej wahania.